Kestane Köz

Kış geldiğinde, havalar soğuyup, kar yağdığında herkesin aklına kestane düşer ve marketlere kestaneler gelmeye başlar. Hepimiz içimizden şöyle güzel bir kestane yapsak da yesek diye içimizden geçiririz. Sıcacık kestanenin kokusu evleri sardığında kış gelmiştir diyebiliriz.
Kestane ağacı kayıngillerden olan Castanea türüdür. Türkiye’de kestane Bursa ile özdeşleşmiş olsa da en çok yetiştirilen ilin Aydın olması bizi de şaşırttı. Ama Bursa’nın kestane şekeriyle gönüllerimizi fethettiği de bir gerçek! Kestane kebapın harika lezzetinin yanı sıra kestane şekeri tadının da yeri bir ayrı bizim için.
Kestane lezzetli olduğu kadar çok da faydalı olan bir yiyecek. Kışın soğuk günlerde severek yediğimiz kestanenin lezzetinin yanısıra birçok faydasının olması da kestane yemek için sebeplerden bir diğeri. Kestanenin hafıza eksikliğinde oldukça faydası vardır. Omega 3 ve omega 6 yağlarını bulunduran kestane, öğrenme ve hafıza üzerinde, hatta Alzheimer hastalığında da önemli bir etkene sahip. Hafıza konusunda güçlük çekenlere kışın bolca kestane yemesini öneriyoruz!
Kestane, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum ve özellikle potasyum mineralleri ile B1, B2 ve C vitaminlerini içeriyor. Kestanenin potasyum bakımından oldukça zengin olması potasyum eksikliği olanlarda iyi bir potasyum tamamlayıcısı olabilir. 100 gram kestanede 500 mg potasyum bulunması oldukça yüksek bir oran bizce. Kestanenin aynı zamanda tok tutma özelliği de vardır. Yani kalori hesabı yapanlara, yediklerine dikkat etmeye çalışanlara kışın güzel bir atıştırmalık olarak kestaneyi öneriyoruz. Fakat tok tutma özelliği var diye de fazla abartmamamız gerek, çünkü çok fazla yendiğinde de kolay kilo aldıran bir yiyecek. Bunun için de 5-6 adet sınırı koymak faydalı olacaktır. Bunların dışında kestane kandaki alyuvarların yapımı için gerekli olan folik asit açısından da çok zengindir ve en çok lif içeren yemişlerden biridir.